Wandelen


Trek uw wandelschoenen aan en ondek de unieke natuur van het Schuitwater. 

Natuurgebied Het Schuitwater
De Roode Vennen grenst aan natuurgebied ´Het Schuitwater´. Het Schuitwater, is een zeer gevarieerd natuurgebied rond een oude Maasgeul. Het bevat open water, moerassige stukken, een plukje riet, moerasbos en vochtige graslanden. Hogerop liggen zandgronden bedekt met bossen, heidevelden, vennen en akkers. De weg van Melderslo naar Broekhuizen verdeelt de oude Maasgeul in twee delen: het Lottummer Schuitwater en het Broekhuizerbroek. Door de oude Maasgeul stroomde vroeger wel water, maar toen de Maas minder water ging voeren, raakte de geul geïsoleerd. In en aan het stilstaand water vestigden zich moerasplanten, op de bodem vormde zich laagveen. De geul groeide geleidelijk dicht.

In de 18e eeuw is het veen gewonnen om als brandstof te dienen. Zo is opnieuw open water ontstaan, waarin onder andere de bever zich prima thuis voelt. Het gebied is rijk aan bijzondere planten, paddenstoelen, insecten en vogels. In ieder seizoen is er volop te genieten.


Wandelen met route.nl
Via route.nl kunt u de mooiste wandelingen maken rondom Theetuin de Roode Vennen. Afstanden variëren van 6 km – 14 km.

Wandelroute Schuitwater | 5.67 km
Wandelen door de bossen bij Tienray | 11.89 km
Wandelen van het Schuitwater naar de Broekhuizer Maas | 12,68 km 
Wandelen door de natuur bij Broekhuizen | 13.29 km


Optie 2 (zonder rand)


Wandelnetwerk Stempel van de Maas
Wandelnetwerk Stempel van de Maas biedt 42 km wandelplezier in een prachtig landschap gevormd door de Maas. Via een uniek knooppuntensysteem kan elke wandelaar zijn eigen route kiezen. Op elk knooppunt vindt u een routekaart en informatie over de naam, lengte, geschiedenis en landschapskenmerken van de trajecten die u vanuit dat knooppunt kunt lopen.


Wandelen 1

Schuitwaterpad – 9.8 km 
De oude Maasarm Schuitwater tussen Melderslo en Lottum is een ontdekkingstocht waard. Het landschap is een mengeling van nat en droog en daardoor heel erg gevarieerd. De mooie vennen en droge bosgebieden zijn, dankzij verschillende knuppelbruggetjes, extra goed bereikbaar. Het Schuitwaterpad vraagt om stevige schoenen! Klik hier voor de route en meer informatie.

Stempel van de Maas – 11,4 km 
Van het centrum van Broekhuizen leidt deze route u een flink stuk langs de Maas en naar de Swolgener heide. Een prachtige afwisselende route door Maas- en beekdal. Klik hier voor de route en meer informatie

Lottumer Schuitwater – 10 km 
Deze route voert u vanaf het centrum van Lottum naar en door het Lottums Schuitwater. Dit mooie natuurgebied herinnert aan hoe de Maas vijftienduizend jaar geleden liep. Het Lottums Schuitwater is een oude Maasarm die op een relatief klein gedeelte na, verdroogd is en waar zich divers landschap ontwikkeld heft. Klik hier voor de route en meer informatie


Het Pieterpad
Deze lange-afstands-wandeling (kortweg LAW) loopt via het Rode Vennenpad. Het is een wandeling die zich uitstrekt over een langere afstand (vanaf ca. 100 km) en die niet rond gaat. Het begin en eindpunt van een LAW liggen dus niet bij elkaar. Het Pieterpad voert van Pieterburen in Noord Groningen naar de Sint Pietersberg in Zuid Limburg en is daarmee de langste aaneengesloten wandelroute van Nederland.

Meer informatie over het Pieterpad is hier te vinden.

Wandelen 2